Ταξίδι Αυτοανακάλυψης - π. Φιλόθεου Φάρου

Η ιδιαίτερη και εξέχουσα μορφή του συγγραφέα κληρικού, επιστήμονα, θεολόγου καταπιάνεται αυτή τη φορά με το ακανθώδες θέμα της αυτοανακάλυψης, συνεγείροντας στον αναγνώστη, για μια ακόμη φορά, συναισθήματα έντονα και καθηλωτικά, ανοίγοντας συνάμα ένα μεγάλο παράθυρο γνώσης.

Επιθυμώντας, αυτή την φορά, να επιδείξει την σημαντικότητα της αυτοεξέτασης, αλλά και την ανάγκη συνειδητοποίησης, πως δεν υπάρχει ανθρώπινη τελειότητα, επιχειρεί, μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις, να «ζωγραφίσει» την έκταση της ανθρώπινης ύπαρξης, με άκρως ενδιαφέρουσες ιστορικές αναδρομές, ωραία δοσμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση των ανθρώπινων σχέσεων, γενετήσιων καταβολών, ψυχολογικών διεργασιών, που εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη.

Το πάντρεμα όλων των παραπάνω με μια γνήσια πίστη και ευρείας οπτικής θρησκευτικότητα είναι απροσδόκητα αφυπνιστικό.

Έτσι και αυτό το ανθρωποκεντρικό έργο του συγγραφέα διανθίζεται από μία διακριτική, ζεστή, θεσπέσια θεολογική ενατένιση.

Προφανής στόχος του π. Φιλόθεου Φάρου είναι να μας κληροδοτήσει το βίωμα της αυτοεξέτασης με ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης, δύσβατο, αέναο, ασταμάτητο, που μας λυτρώνει αλλά που ποτέ δεν μας οδηγεί στο “τέλειο”.

Ας το διαβάσουμε κι ας κάνουμε πράξη το μήνυμά του…

Άντα Μαρκαναστασάκη