ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΜΟΡΕΛ-Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ «ΛΕΥΚΟΥ ΡΟΔΟΥ»

Αλεξάντερ Σμόρελ : καταδικασμένος σε θάνατο για "εσχάτη προδοσία" από το ναζιστικό καθεστώς για τη σύγκρουση του με τη χιτλερική εξουσία και αποκεφαλισμένος στα 25 έτη του. Η θυσία του και το έργο του "Λευκού Ρόδου" (το όνομα της αντιστασιακής οργάνωσης της οποίας ήταν μέλος) έρχεται σαν ευωδιαστό θυμίαμα με αυτό το βιβλίο της Perekrestov, ενώ ό ίδιος τιμάται ως μάρτυρας από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ο Άγιος Αλέξανδρος εν Μονάχω.

Μια συγκλονιστική αλήθεια που αναδύεται γλαφυρά και συγκλονιστικά από την πέννα της συγγραφέως και συνταράζει, «καθαγιάζει» τις μάχες, τις αρχές, τα ιδεώδη της ανθρώπινης θεόπλαστης υπόστασης. Μιαν αλήθεια που αναδύεται από την πρώτη κιόλας λέξη αυτού του βιβλίου και σε κλονίζει βαθύτατα. Μιαν αλήθεια που εξυμνεί το εφικτό της Αγιοσύνης για όλους, μέσα από τον αγώνα του οιουδήποτε κακού, της οιασδήποτε μορφής σκλαβιάς και αιχμαλωσίας και του υπέρτατου αγαθού της ατομικής και του συνόλου ελευθερίας.

«Λευκό ρόδο» ήταν και η ψυχή αυτών που είχαν το ανάστημα, το ήθος, τον ηρωισμό, την ανδρεία και την γενναιότητα να αγωνιστούν για την ελευθερία και την δικαιοσύνη με πυξίδα τον Θεό και την πίστη τους αντλώντας δύναμη μόνο από Εκείνον. “Τι αξία έχει η ζωή σε έναν νεκρό κατά Θεό; Και τι κοστίζει ένας θάνατος όταν ζει κάποιος την ζωή του Χριστού;».

Διαβάστε τον αγώνα του Αγίου μας, νιώστε και ευφρανθείτε από τα κομμάτια της Αγιοσύνης των μαρτύρων της Ορθοδοξίας μας σε όλη την Οικουμένη…Δακρύστε… μιμούμενοι…

Α.Μ.