"η Θεσσαλονίκη των Συγγραφέων" -20 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη : Ο Μακεδονικός αυτός πνευματικός και πολιτιστικός «ανθός» , η άλλοτε αυτοκρατορική πρωτεύουσα, που «πάντρευε», με τα στολίσματα και τα χαρίσματά της, Ανατολή και Δύση, αποτέλεσε το έναυσμα και την έμπνευση αυτού του βιβλίου.

Ένα βιβλίο όσο ποτέ επίκαιρο, από την παλαιά έως την νέα έκδοσή του που είχε ως κεντρικό άξονα και ιδέα την ανάδειξη του πολυδιάστατου και πολύπτυχου κάλλους της πόλης αυτής, μέσα από το πάντρεμα και το μόνοιασμα συγγραφικών και ζωγραφικών έργων, γραμμένων ως αφιέρωμα και τιμή προς την «συμβασιλεύουσα» μετά την ανακήρυξή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997.

Τώρα που και αυτή μάχεται ενάντια στην επίπονη μάστιγα της σημερινής πανδημίας, αναδεικνύεται και πάλι τόσο καίριο το έργο αυτό, με αναγκαίο και αυθόρμητα αναδυόμενο το αίσθημα να απολαύσει ο αναγνώστης μία υπέροχη πρωτότυπη ανθολογία διηγημάτων-αφηγημάτων, που έχουν συγγραφεί για εκείνη.

Η συναρπαστική γοητεία του βιβλίου δεν σταματά εδώ, αλλά προχωρά στην πρωτοτυπία του «μπολιάσματος» της συγγραφής με την ζωγραφική.

Πίνακες από τη συλλογή «η Θεσσαλονίκη των Ζωγράφων» επελέγησαν για να συνταιριάξουν με τα υπέροχα αυτά λογοτεχνικά κείμενα.

Τι όμορφο να συμπορεύονται οι τέχνες και να επιστρατεύονται για να αποκαλύπτουν μιαν άλλη πολιτισμική μορφή, μιαν άλλη «πηγή» διαφωτισμού…!

Χαθείτε στην μελωδία της πέννας μοναδικών δημιουργών, αγκαλιάστε κι αγναντέψτε χρώματα-αρώματα και βλέμματα ζωγραφιάς για την «νύμφη του Θερμαϊκού», για την «πόλη του Αγίου Δημητρίου», για την μπλε «θεοφρούρητη κοιλάδα»!

Α.Μ.