10.11 ΑΓΙΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

Ο εκ Τυάνων της Καππαδοκίας νεαρός ιατρός και αήττητος αθλητής της πίστεως

Ανάμεσα στους πολυάριθμους μάρτυρες, οι οποίοι θυσιάστηκαν για τη σταθερή και ακλόνητη πίστη τους στον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό συναριθμείται και ο νεαρός μάρτυς του Χριστού άγιος Ορέστης,ο οποίος καταγόταν από τα Τύανα της Καππαδοκίας και ήταν ιατρός στο επάγγελμα.

Ο άγιος Ορέστης γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε την εποχή, κατά την οποία αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο σκληρός και παρανοϊκός Διοκλητιανός, ο οποίος είχε εξαπολύσει έναν αδυσώπητο διωγμό εναντίον των χριστιανών το 303μ.Χ. Ο νεαρός Ορέστης διακήρυττε με θάρρος, ότι ο μόνος αληθινός Θεός είναι ο Εσταυρωμένος και Αναστημένος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Το φλογερό κήρυγμά του παρεκίνησε πολλούς στο να ασπασθούν τον χριστιανισμό και να εγκαταλείψουν την ψεύτικη θρησκεία των ειδώλων. Όταν ο ηγεμόνας της περιοχής Μαξιμίνος πληροφορήθηκε, ότι ο Ορέστης κηρύττει την πίστη στον Ιησού Χριστό, διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φέρουν ενώπιόν του. Ο Μαξιμίνος προσπάθησε με υποσχέσεις και πλούσια δώρα να τον πείσει να εγκαταλείψει την αμώμητο χριστιανική πίστη και να προσκυνήσει κατόπιν τα άψυχα είδωλα. Οι προσπάθειες όμως του ηγεμόνα έμειναν άκαρπες και μια σειρά από φρικτά βασανιστήρια περίμεναν τον νεαρό Ορέστη. Αρχικά τον γύμνωσαν και τον μαστίγωσαν αλύπητα. Στη συνέχεια τον έριξαν στη φυλακή για επτά ημέρες χωρίς φαγητό με την ελπίδα, ότι θα άλλαζε γνώμη. Μέσα στη φυλακή η πίστη του νεαρού Ορέστη ενισχύθηκε όμως τόσο πολύ, ώστε εξόργισε ακόμη περισσότερο τον Μαξιμίνο. Τότε έδωσε διαταγή να τον οδηγήσουν μπροστά σε ειδωλολατρικό ναό για να συμμετάσχει σε θυσίες στους ψεύτικους θεούς. Αλλά ο αήττητος και ένδοξος μάρτυς του Χριστού έμεινε σταθερός στην πίστη του και προσευχόμενος, συνέτριψε ολοσχερώς τα άψυχα είδωλα.

Βλέποντας ο τύραννος το ακλόνητο αγωνιστικό φρόνημα του νεαρού Ορέστη διέταξε να τρυπήσουν τους αστραγάλους με πυρωμένα καρφιά, να περάσουν αλυσίδες από τις τρύπες, που θα άνοιγαν με τα καρ­φιά και στη συνέχεια να τον δέσουν πίσω από ένα άγριο και αφηνιασμένο άλογο. Το ζώο αφέθηκε ελεύθερο και άρχισε να τρέχει ασταμάτητα και με δυνατό καλπασμό, σέρνοντας τον Ορέστη πάνω σε ανώμαλο και πετρώδες έδαφος και σε απόσταση είκοσι τεσσάρων μιλίων. Ο νεαρός μάρτυς του Χριστού αιμόφυρτος και τραυματισμένος θανάσιμα, παρέδωσε τελικά το πνεύμα του στον Ουράνιο Πατέρα στις 10 Νοεμβρίου του 304 μ.Χ.,που είναι έκτοτε και η ημέρα εορτασμού της ιεράς του μνήμης από την Ορθόδοξο Εκκλησία. Μ'αυτόν τον τρόπο κέρδισε τον αμάραντο στέφανο της αγιότητος, χαρίζοντας στα σημερινά νιάτα της πατρίδος μας,αλλά και σε κάθε αγωνιζόμενο χριστιανό ένα λαμπρό και δυναμικό παράδειγμα τόλμης και αγωνιστικότητος, ακμαίου φρονήματος και σταθερής πίστεως στον ένα και αληθινό Θεό.

Το πάντιμο λείψανο του αγίου ρίχθηκε στο ποτάμι, αλλά ευσεβείς χριστιανοί το περισυνέλεξαν και το τοποθέτησαν στον περικαλλή ναό, τον οποίο ανήγειραν προς τιμήν του στα Τύανα, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι, που θεραπεύτηκαν από τη θαυματουργή επέμβαση του αγίου. Η φήμη των αναρίθμητων θαυμάτων του και η συρροή πλήθους προσκυνητών οδήγησαν στην ίδρυση μοναστηριού γύρω από τον ναό, αλλά και στην ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού επ’ ονόματί του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τιμώμενος στις 10 Νοεμβρίου άγιος μάρτυς Ορέστης υμνείται και γεραίρεται ως γενναίος και αήττητος στρατιώτης του Χριστού και μέσα από την ασματική του ακολουθία, την οποία εποίησε το 1904 στο Άγιο Όρος ο π. Χρυσόστομος Λαυριώτης. Φορητή εικόνα του αγίου κοσμεί το τέμπλο στον ιερό πανεπιστημιακό ναό του Αγίου Αντίπα στο Γουδή Αθηνών, ο οποίος ανεγέρθηκε το 1974 προς τιμήν του προστάτου αγίου των οδοντιάτρων με την προτροπή και συμβολή του αοιδίμου διαπρεπούς επιστήμονος Ορέστου Λουρίδη.Περικαλλές παρεκκλήσιο επ’ ονόματι του αγίου ένδοξου μάρτυρος Ορέστου έχει ανεγερθεί στην όμορφη παραθαλάσσια περιοχή Πέρη του χωριού Σκουραίικα της νήσου Σάμου.Τα θυρανοίξια του ναού,ο οποίος ανεγέρθηκε εις μνήμην του Ορέστου Καραδημητρίου,τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου,Ικαρίας και Κορσεών κ.Ευσέβιο την Κυριακή 16 Αυγούστου 2009.

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός