Παρουσίαση βιβλίου «Βίος, Ἀκολουθία καί Παρακλητικός Κανών τοῦ ἐν ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Μιχαήλ τοῦ Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνῶν»


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το βιβλίο «Βίος, Ἀκολουθία καί Παρακλητικός Κανών τοῦ ἐν ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Μιχαήλ τοῦ Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνῶν» ανήκει σε μια ξεχασμένη από το ευρύ κοινό κατηγορία του είδους. Πρόκειται για ποιητικό έμμετρο κείμενο το οποίο προορίζεται για λειτουργική χρήση σε Ορθοδόξους ναούς, σύμφωνα με το καθιερωμένο από αιώνων μοναστικό τυπικό. Του ποιητικού κειμένου, έργο του Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρος Χαραλάμπους Μπούσια, προηγείται η εκτενής βιογραφία του τιμωμένου προσώπου από τον Δρα Βυζαντινής Φιλολογίας αρχιμ. Νεκτάριο Καρσιώτη, ενώ την έκδοση χαιρετίζει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος Β’.

Η έκδοση γίνεται με αφορμή την διπλή επέτειο στην οποία μας εισάγει το έτος 2022:

-Οκτακόσια έτη συμπληρώνονται από την κοίμηση του Μικρασιάτη αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου, ο οποίος έζησε και έδρασε ποικιλοτρόπως στο κλεινόν Άστυ κομίζοντας το πρώιμο διαφωτιστικό πνεύμα της Βασιλεύουσας του 12ου αιώνος και αφήνοντας πλουσιότατο συγγραφικό έργο, τιμηθείς αμέσως από τον Αττικό λαό ως άγιος,

-Εκατόν έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, η οποία οδήγησε στα ίδια μέρη των Αθηνών Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα Βουρλά και το Μελί της Ερυθραίας, οι οποίοι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δημιουργικότητας αφ’ ότου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Νέου Ψυχικού καθιστώντας το προάστιο πρότυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια μετά την νίκη των Ελλήνων κατά τους Περσικούς Πολέμους, της οποίας αιώνιο μνημείο θα παραστέκει η Ακρόπολη των Αθηνών, στην Πινακοθήκη της οποίας έζησε ο αγ. Μιχαήλ Χωνιάτης για περίπου είκοσι πέντε χρόνια, η Ενορία του Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού αφιερώνει την έκδοση αυτή στους ανά τους αιώνες Φύλακες του Ιερού Βράχου.