11.07.2020 ΚΑΙ ΟΜΩΣ...

ΚΑΙ ΟΜΩΣ...

Και όμως αγαπητοί μου αδελφοί η σημερινή ημέρα κράζει και βοά!!!

Και όμως αγαπητοί μου αδελφοί η σημερινή ημέρα βάζει στην θέση του τόσο τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και εμάς τους Ορθοδόξους, που βέβαια συμπαραστεκώμενοι στην αιχμαλωτισμένη Μητέρα Εκκλησίας μας, της Κωνσταντινουπόλεως, αποδεχθείκαμε έναν ψεύτικο ρόλο για τον Καθεδρικό Ναό των Ορθοδόξων, ότι τάχα ανήκει στην οικουμένη και στον πολιτισμό για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε ή που μπορούμε να εφεύρουμε, ώστε να μην δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα στο πανταχόθεν βαλόμενο Φανάρι...

... Περισσότερα...


Και όμως αγαπητοί μου αδελφοί η σημερινή ημέρα τόσο απροσδόκητα έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια και να μας στήσει ενώπιον της δειλίας μας και ενώπιον του θράσους τους!

Και η σημερινή ημέρα έχει στόμα, το στόμα της Όλγας, της Παγανίστριας Βασίλισσας των Ρως!

Παρά την πικρία μου χαίρομαι και γελώ γιατι οι φίλοι γείτονες έδωσαν συμβολισμό ακόμα και στην ώρα του διαγγέλματος του Προέδρου τους, στις 20:53, αφού τους υπενθυμίζει το έτος 2053, έτος συμπληρώσεως 600 ετών από την Α' Οθωμανική Άλωση της Πόλεως του 1453... Αλλά δεν πρόσεξαν την τραγική ειρωνία ότι όλη η Ορθοδοξία είχε ήδη εκείνη την ώρα ψάλει τον Εσπερινό στον οποίο τιμάται η μνήμη της αγ. Όλγας.

Η αγ. Όλγα ήταν εκείνη η περίπτωση η οποία επιβεβαίωσε τον σκοπό για τον οποίο οικοδομήθηκε αυτός ο εμβληματικός όλων των Ορθοδόξων Ναός.

Ποιός ήταν ο σκοπός αυτός; Ένας και μόνος! Να εντυπωσιάζει Θεοπρεπώς όποιον αντιλαμβάνεται και βιώνει ταυτόχρονα το μυστήριό του.

Ποιό είναι το μυστήριό του; Ότι ο χαρακτήρας του Ναού και η δυναμική του για να επενεργούν και να τελεσφορούν στον κάθε άνθρωπο, έχουν διττή υπόσταση. Ο Ναός είναι απαραιτήτως Λειτουργικός, τελείται δηλαδή εντός του η Θεία Λειτουργία των Ορθοδόξων, ενώ παραλλήλως η ανθρωπότητα προσφέρει στον Θεό κατεργασμένο με απαύγμασμα τέχνης, σύμπαντα σχεδόν τον υλικό κόσμο που Εκείνος δημιούργησε. Η εκφώνηση "τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα" σηματοδοτεί την συνάντηση Θεού και ανθρώπων.

Η συνάντηση συντελείται παντού και σε οποιονδήποτε ναό. Στον Καθεδρικό Ναό των Ορθοδόξων όμως γίνεται αισθητή πολλαπλασίως.
Η αγ. Όλγα όταν εισήλθε στον Ναό εκείνον για πρώτη φορά δεν επηρρεάστηκε από την ποιότητα της τέχνης του οικοδομήματος, ούτε μόνο από την Λειτουργική μας ζωή, την οποία άλλωστε δεν κατείχε. Την συγκίνησε το σύνολο των δυνάμεων που αποτελούν την κάθε μια από τις δύο συνισταμένες που σας περιέγραψα, το διάνυσμα των οποίων εκτινάσει τον άνθρωπο στην θέωση!

Μόνο για αυτό ανοικοδομήθηκε αυτός ο Ναός, που δυστυχώς δεν θα ξαναμιλήσει με αυτή την γλώσσα που γνωρίζει... Όσο ήταν μουσουλμανικό τέμενος δεν είχε την δυναμική να εκτινάξει τον άνθρωπο στην θέωση, γιατι είναι άλλες οι προτεραιότητες. Αλλά και σαν μουσείο πάλι χωλό παραμένει και κτήριο, όχι ναός.

Δεν υπήρχε λοιπόν καταλληλότερη ημέρα για να αλωθεί για δεύτερη φορά από τους ίδιους κατακτητές η Μητέρα Εκκλησία και να βιαστεί η μήτρα της Μητέρας αυτής, από ανθρώπους άγευστους της θεϊκής συνουσίας!

Η αγ. Όλγα, που πήρε στην βάπτισή της το όνομα Ελένη, το οποίο με την σειρά του σημαίνει "ο άνθρωπός του φωτός", είναι παρούσα σαν Ισαπόστολος αληθινή του Θεού για να μας φωτίσει τουλάχιστον οι Ορθόδοξοι να ομολογήσουμε ότι δεν κάνει ούτε για τέμενος, ούτε για μουσείο αυτό το οικοδόμημα, αφού το φτιάξαμε για να συναντιέται ο Θεός με τον άνθρωπο και ο Θεός να τον αξαγιάζει εν Πνεύματι αγίω, δια των αντιπροσφερόμενων στον Θεό υλικών κατεργασμένων στοιχείων, τα οποία τελικώς μας ξαναχαρίζει ο Θεός, έχοντας μεταβάλει την σύστασή τους σε Σώμα και Αίμα Του!

Και από την άλλη είμαι τόσο σίγουρος ότι η αγία γελά και λυπάται μαζί, για όσους νομίζουν ότι είναι Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί ή Ηγέτες και παίζουν καλή (νομίζουν) παράσταση σε τόπο που νόμισαν για θέατρο...

Όμως εκείνη σαν επιδέξια Βασίλισσα, χωρίς την δύναμη των μέσων ενημέρωσης, του διαδικτύου και των εξευγενισμένων με το πρόσχημα της Δημοκρατίας φασιστικών εκκαθαρίσεων σκεπτομένων ανθρώπων, κατάφερε και βάπτισε τους Ρως. Αν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι και διάφοροι άλλοι Βόρειοι λαοί είναι σήμερα Ορθόδοξοι, το χρωστούν στο ότι η αγία Όλγα συμμετείχε στο μυστήριο του Ναού της του Θεού Σοφίας και εκείνο της αποκάλυψε "τα μυστικά της Σοφίας του Θεού"!

Ν. Ψυχικό 11.07.2020
αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης