ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ «ΤΡΟΠΟΣ»

Πληροφορίες
Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005, µέ σκοπό τη μελέτη και την προβολή της βυζαντινής μουσικής, όπως έφτασε ως τις μέρες μας, την αναβάπτιση των ψαλτηρίων με το ήθος και το ύφος της «μουσικής των αγγέλων».

Βιογραφία
Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης

Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005, µέ σκοπό τη μελέτη και την προβολή της βυζαντινής μουσικής, όπως έφτασε ως τις μέρες μας, την αναβάπτιση των ψαλτηρίων με το ήθος και το ύφος της «μουσικής των αγγέλων». Η βίωση της εκκλησιαστικής εμπειρίας, το φιλακόλουθο πνεύμα, η αγάπη στην καθ’ ημάς μουσική και η επιστημονική προσέγγιση μιας πληθώρας συνθέσεων επωνύμων μελοποιών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου από την ψαλτική παραδοση της Μεγάλης Εκκλησίας και του Αγίου Όρους αποτελούν πηγή έμπνευσης και μαθητείας.

Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5 συναυλίες σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ κ.α.), και σε διαφορες πόλεις της Ελλάδος, όπως Τρίπολη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ύδρα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ και έχει δώσει συναυλίες σε διαφορες χώρες, όπως Πολωνία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Σουηδία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λίβανο, Τσεχία, Ρωσία, Μαρόκο για τα 1200 χρόνια από την ίδρυση του Βασιλείου του Μαρόκου (σε συνεργασία µε το Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» και τον αρχιµουσικό Julien Jalal Eddine Weiss), στη Γερμανία για τα 850 χρόνια από την ίδρυση της πόλης του Μοναχού, κ.α.

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της χορωδίας αποτελεί η συμμετοχή σε λατρευτικές εκδηλώσεις, εγκαίνια ιερών ναών, αρχιερατικούς πανηγυρικούς εσπερινούς και θ. λειτουργίες, πολυωρες αγρυπνίες κ.α. Ξεχωρίζουν οι πατριαρχικές λειτουργίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Αγιάσο της Λέσβου (Αυγ. 2006), στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Κιρκιντζέ της Εφέσου και στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής στη Σµυρνη της Τουρκίας (Μαρτ. 2008), η πατριαρχική λειτουργία με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο στον Ι.Ν. Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα (2011), η ακολουθία στο εορτάζον Διονυσιατικό κελίο του Αγίου Νικολάου στις Καρυές του Αγίου Όρους (2009), η ολονύκτια αγρυπνία στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου κατά την εορτή των Βατοπαιδινών Αγίων (2011), η αγρυπνία στο προσκυνηµα της Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων κατά την υποδοχή της Τιµίας κάρας του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόµου (29 Ιάν. 2007) και οι λατρευτικές εκδηλώσεις κατά την παραµονή του ιερού λειψάνου του αγίου Σεραφείµ του Σάρωφ στον Άγιο Τρύφωνα Παλλήνης (4-5 Οκτ. 2008), στις οποίες προέξηρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνυµος Β/ και πλειάδα αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Έχει ηχογραφήσει τους ψηφιακούς δίσκους (cd):
– «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, 1600 χρόνια από την κοίμησή του»
– «Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας»
– «Η Αθωνίτισσα Θεοτόκος», 2 cd με ανέκδοτα µέλη Αθωνιτών µελοποιών
– «Πολίτες Μελουργοί», 2 cd µέ ανέκδοτα, ως επί το πλείστον, μέλη συνθετών 14ου έως αρχές 20ου αιώνα
– «Η μουσική των αγγέλων», με μέλη Αγιορειτών και Πολιτών μελουργών
– «Ιατρόν και Ποιμένα», ύμνοι από την ακολουθία του Αρχ. Λουκά, του ιατρού (2 cds)
– «Ο Αγιώνυμος Άθως. Σύναξις Αγιορειτών Πατέρων», 2 cd με µέλη από την ακολουθία των Αγ. Αγιορειτών Πατέρων

Ιστοσελίδα: http://troposchoir.gr/
Facebook: Βυζαντινός Χορός "Τρόπος"-Byzantine Choir "Τropos"